GYAKRAN ISMÉTELET KÉRDÉSEK

  • Ha még soha nem hallott az apostille-ról vagy a diplomáciai felülhitelesítésről és tájékozódni szeretne, akkor jó helyen jár.

  • Itt szeretnénk tisztázni az apostille hitelesítéssel és a diplomáciai felülhitelesítéssel kapcsolatban leggyakrabban felmerülő kérdéseket.

  • Ha az alábbiak elolvasását követően még marad megválaszolatlan kérdése, akkor lépjen velünk kapcsolatba és segítünk tisztázni azokat.

Külföldi munkavállalás, tanulmányok vagy kereskedelmi ügyletek során szükséged lehet olyan igazolásokra, tanúsítványokra, bizonyítványokra (okiratok) amelyeket a magyar hatóságok állítottak ki.

Az ilyen okiratok, az esetek túlnyomó többségében valamilyen külföldi hatóság vagy más szerv előtt kerülnek felhasználásra valamilyen ún. jogi tény (pl.: családi állapot, végzettség stb.) igazolásra.

A magyar hatóságok által kiállított okiratokat csak akkor fogadja el számos külföldi ország hatósága vagy az eljáró külföldi szerv (pl.: egyetem), ha az okiratot ellátták úgynevezett nemzetközi hitelesítéssel.

A nemzetközi hitelesítés leegyszerűsítve annyit jelent, hogy az okiraton lévő hivatalos pecsétet és aláírást ellenőrzi az illetékes magyarországi hatóság vagy szerv és ennek igazolására egy vagy több további pecsét kap az okirat. Fontos kiemelni, hogy az okirat hitelesítése az okiratot aláíró személy hivatalos aláírásának és bélyegzőlenyomatát hitelességének igazolására szolgál és nem az okirat tartalmáéra.

A hitelesítésre az úgynevezett apostille hitelesítés vagy a diplomáciai felülhitelesítés keretében kerülhet sor attól függően, hogy melyik országban kívánjuk felhasználni az okiratot.

A Magyarországon kiállított okiratokat külföldi felhasználásuk előtt egyes esetekben valamilyen hitelesítéssel kell ellátni.

Ha olyan külföldi országban kívánunk magyar okiratot felhasználni, amely aláírta az úgynevezett Apostille Egyezményt (nemzetközi egyezmény) akkor az okirat nemzetközi hitelesítése az úgynevezett Apostille kiállításával megy végbe. Az Apostille hitelesítés annyit jelent, hogy az okiraton lévő hivatalos pecsétet és aláírást ellenőrzi az illetékes magyarországi szerv és ennek igazolásául egy további pecsétet kap az okirat. Ez a további pecsét az Apostille tanúsítvány.

Az illetékes magyar hatóságok láthatják el Apostille hitelesítéssel az okiratot.

Ha olyan országban kívánunk magyar okiratot felhasználni, amely nem írta alá ún. Apostille Egyezményt (nemzetközi egyezmény) akkor diplomáciai felülhitelesítésre lesz szükségünk.

A diplomáciai felülhitelesítés során több magyar hatóság előzetes hitelesítését követően a felhasználási ország konzulátusa látja el pecsétjével és aláírásával az okiratot.

A diplomáciai felülhitelesítés lényegében egy további pecsét és aláírás az okiratra, ami az okiraton lévő, arra utoljára ráhelyezett hivatalos pecsét és aláírás hitelességének igazolására szolgál.

Attól függ, hogy az okiratot apostille hitelesítéssel vagy diplomáciai felülhitelesítéssel kell ellátni, hogy az ország, amelyben fel akarja használni az okiratot aláírta-e az Apostille Egyezményt.

Ha a felhasználási ország aláírta az egyezményt, akkor Apostille hitelesítésre van szükség, ha azonban nem, akkor pedig diplomáciai felülhitelesítésre.

A Hungarian Apostille Service teljes körű szolgáltatása keretében segít eldönteni, hogy az okiratot milyen módon kell hitelesíteni.

A kizárólag magyarországi eredetű okiratokat hitelesítenek a magyar hatóságok. Ugyanakkor, a nem magyar eredetű iratok hitelesítését is el tudjuk végezni.

Különösen az alábbi okiratokat hitelesítjük:

– diploma

– erkölcsi bizonyítvány

– anyakönyvi kivonat

– cégkivonat

– bírósági határozat

– közjegyzői okirat

– családi állapot igazolás

stb.

Kitölti az ajánlatkérő űrlapot és megküldi nekünk az online felületünkön keresztül.

Az ajánlatkérés beérkezését követően a Hungarian Apostille Service:

a) Ellenőrzi, hogy a dokumentum alkalmas-e a hitelesítésre.

b) Felméri a hitelesítéshez szükséges folyamatot.

c) Előre megállapítja a szolgáltatás és a felmerülő költségek pontos összegét, ami a legtöbb esetben fix összeg.

d) Elkészíti az ajánlatot és megküldi önnek.

Amennyiben ajánlatunk elnyerte tetszését, az ajánlatban szereplő instrukciók alapján megrendelheti szolgáltatásunkat.

Az okirat beszerzését, illetve hozzánk való beérkezését követően elkezdjük a hitelesítési folyamatot.

Okiratait akár postai úton vagy futárszolgálatot igénybe véve is eljuttathatja hozzánk.

Okiratod biztonsága érdekében javasoljuk, hogy futárszolgálatot használjon a kézbesítéshez.

Arra is lehetősége van, hogy az okirat hozzánk történő eljuttatását mi intézzük ön helyett. Ebben az esetben az okirat felvételét futárszolgálat partnereinken keresztül végezzük el.

Budapest területén az okiratok személyes átadására is lehetőséget biztosítunk.

Az okiratok apostille hitelesítésének időtartama az okirat típusától és a felhasználási országtól függően 1-5 munkanap között mozog.

Az okiratok diplomáciai felülhitelesítésének időtartama az okirat típusától és a felhasználási országtól függően 7-14 munkanap között mozog.

Felhívjuk figyelmét, hogy egyes okiratok hitelesítése hosszabb időt is igénybe vehet.

A hitelesített okiratokat futárszolgálat útján juttatjuk el Ügyfeleink részére. Ez lehetővé teszi a csomag gyors és biztonságos kézbesítését, valamint a szállítás során a csomag követését is. Mind bel-, mind külföldre kézbesítünk.

Szolgáltatásunkért jelenleg közvetlen banki átutalással vagy paypal útján fizethet.

A fizetési tájékoztatónkban olvashat bővebben a fizetési feltételekről.

Ajánlatot kérek!